joi, 24 iulie 2014

Ochii - 1. Pustiul



„Nisip… nisip… pietriş… pietriş… şi din nou nisip… nisip... pietriş… Monotonia asta dezolantă mă exasperează!!!”
Nici nu mai ştia de cât timp rătăcea pe aici. Mai mult, nu ştia nici măcar unde este "aici". Îşi aducea aminte vag că se oferise voluntar pentru o expediţie. Ce fel? Pentru ce? Unde? Iată câteva întrebări la care nu ştia răspunsurile. Sau nu le mai ştia, dacă le ştiuse vreodată. Locul era ciudat, cu cerul cânepiu, cu solul absurd de monoton. Îi încurca simţurile. Lipsa oricărui reper îl zăpăcea complet. Nici vegetaţie, nici clădiri, nici măcar dealuri sau munţi. Nici măcar amintiri nu avea ca reper. Până şi orizontul lipsea cu desăvârşire. Părea că cerul luase culoarea deşertului contopindu-se într-o idilă melodramatică. Ce Dumnezeu(?), o altă noţiune care-i revenea ritmic în gânduri dar pe care n-o putea definii. Ce Dumnezeu căuta el acolo? Realiza că răspunsul era cheia ieşirii, evadării din deşertul din jurul lui. Dar deşertul din el? De câte ore, zile sau ani rătăcea aşa şi abia acum simţi fizic singurătatea. Nu fusese niciodată foarte sociabil. Iată nişte amintiri... Nu-i plăceau „înghesuielile”. Doi-trei prieteni sau prietene, o carte din când în când şi cam atât. Plimbări lungi şi dese de unul singur. Acum avea... Îşi dorea cu ardoare să se odihnească, dar ştia, cumva, că asta i-ar fi fost fatal. Instinctul lui de conservare funcţiona. Deci singurătatea. Lichidă, perfidă, înecăcioasă... Singurătatea care-i fusese amantă credincioasă îl încărca suplimentar datorita lipsei comunicării. Încercase să discute cu un prieten imaginar, dar nu-şi auzea cuvintele iar ăsta nu era dialog şi renunţase.
Acum se întreba, fără un rost cât de mic, cum era totul în jurul lui, dacă iubise cu adevărat pe cineva. Iubise cuvintele. Adorase frazele. Făcuse dragoste cu semnele de punctuaţie. Mă rog, avusese iubite. Sau amante? Care e diferenţa? Dar iubise? Asta îl măcina acum. Asta şi faptul că nu ştia dacă fusese iubit. De fapt iubirii trebuie să-i dai iubire. Deşertului nu, dar iubirea nu poate exista în afara ei? Deşertului trebuie să-i dai speranţă, altfel creşte. Se adânceşte şi se lăţeşte peste măsură, acaparând tot.
Deşertul îl uza mai mult decât crezuse vreodată că i se poate întâmpla. Şi nu atât deşertul cât lucrurile mărunte care lipseau. O gâza, o floare, o adiere de vânt (nici vânt nu era, şi nici soare), un cuvânt… Unde fugiseră cuvintele? Până şi ele dezertaseră. Deşertul, cu monotonia lui de pietriş şi nisip fără nimic altceva decât fiinţa lui, îl consuma, îl devora. Ce rost avea deşertul? Care era înţelesul lui în afara faptului de a exista? Şi din nou nisip după nisip, după pietriş. Pas după pas, după pas, după pas…
Senzaţia acută că e urmărit îi ascuţea simţurile. Ochii aceia i se împlântau în ceafă. Nu avea rost să se întoarcă. Ştia că nu e nimeni acolo. Şi totuşi nu putea scăpa de senzaţia aceea de fior rece pe şira spinării. Nici gândurile nu voiau să-i umble prin cap. Nici măcar alea sumbre. Singura stare era exasperarea dată de monotonia abrutizantă a peisajului şi a mişcărilor sale şi fiorul rece al privirii pironite în ceafa lui. Căra echipamentul după el din obişnuinţă. Ştia că nu-i este de nici un folos, dar nu putea renunţa la el. Ştia, de unde?, că dacă ar fi renunţat la el ar fi renunţat de fapt la trecutul lui. Şi atunci îl căra în continuare aşa inutil cum era. Mai ales ca nici nu-i era greu să-l ducă. Doar ritmul îl obosea. Ritmul obsedant al derulării peisajului şi al paşilor lui îl seca de puteri şi, mai ales, de voinţă.
La un moment dat crezu că visează. Crezu că se afla în unul din visele alea tâmpite din care nu te poţi trezi, dar totul era atât de ireal, atât de perfect ireal încât nu putea fi decât aievea. Aşa că n-avea nimic altceva de făcut decât să continue. Pas după pas, pietriş după nisip după pietriş… Fără orizont, fără timp, fără...
Dacă se învârtea în cerc? Întrebarea îi căzu în minte ca un bolovan. Şi totuşi privirea aceea (a cui?) îi era tot în spate. Şi asta era o garanţie că se deplasa în linie dreaptă? Ştia că răspunsul corect era: Da, dacă simţi privirea aceea în spate înseamnă că te deplasezi în linie dreaptă. Dar sper ce? Şi atunci punea tot timpul un picior înaintea celuilalt într-un ritm parcă măsurat.
Aproape că nu-şi aducea aminte cine este. Doar numele şi numărul de identificare(?). O vreme şi le repetase, cu furie, sperând să nu le uite. Doar crâmpeie de amintiri. Şi atunci de ce continua? De ce nu? Doar întrebări derizorii. Răspunsurile se găseau undeva în străfunduri şi spera să la scoată odată, cândva, la lumină.
Atunci când i se păru că n-o să mai poată menţine ritmul şi se pregătea să caute un loc de odihna totul se schimbă. Mai mult ghici explozia decât o văzu. Vuietul ii rupea timpanele. Suflul fierbinte îi sfâşia carnea şi îi sfărâma oasele. Îl cuprinse strâns în cercul ei de foc în aşa fel că durerea aia imensă nici nu mai conta. Era chiar, aşa, ca o eliberare, ca o pace interioara interpusa peste tot si toate.
Apoi ochii. În sfârşit reuşi să vadă ochii aceia cei sfredeliseră ceafa. Erau atât de minunat nedescriptibili încât dragostea îi umplu pentru tot restul vieţii sufletul.. Ultimul gând, ultimul sentiment. Apoi…
***
„Nisip… nisip… pietriş… pietriş… şi din nou nisip… nisip... pietriş… Monotonia asta dezolantă mă exasperează!!!”
Nici nu mai ştia de cât timp rătăcea pe aici. Mai mult, nu ştia nici măcar unde este "aici"…

Alba Iulia - iulie 2014

Niciun comentariu: