marți, 10 decembrie 2013

Blestem


Erau prieteni buni. Erau fraţi, ce mai încolo şi încoace. De câte ori se întâmplă într-un cătun de munte ca al lor ca doi feciori frumoşi să se nască în aceeaşi zi din aceeaşi lună şi în acelaşi an? Erau doi flăcăi în toată puterea cuvântului. Miluţ era puţin mai înalt şi mai bine legat, Avram era mai repezit, mai iute. Dar nu-l aflai pe unul fără celălalt veac. Şi de iubit iubeau două surori, ziceau babele ca să poată merge împreună, să nu trebuiască să meargă cu rândul.
Şi în seara aia or fost la mândre şi apoi la crâşmă. Aşa fac feciorii înainte de a pleca la cătănie. Şi se omeniră. Se prea omeniră. Apoi plecară spre casă. Tot amândoi, cum altfel? Cum Miluţ stătea mai departe dar ţinea mai greu la băutură, Avram îl sprijini să-l ducă până la poartă. Numai că pe drum se luară la harţă. Nimeni n-a aflat de ce, pentru ce, pentru cine. Nu era prima dată. Aşa fac fraţii. Chiar se bătuseră de nu i-au putut despărţi cinci bărbaţi, dar după zece minute erau iar împreună. Acum n-a mai fost aşa. Avram o scos cosorul de la chimir şi l-o tăiat pe Miluţ. Rău l-o tăiat. Apoi şi-o pus briceagul în chimir şi o plecat spre casă, dar l-o mai auzit pe Miluţ spunând:
- Să te mănânce pământu’, Avrame, că m-ai omorât. Să te mănânce pământu’, da’ viermii să nu se atingă de tine.
„Lasă că nu mori tu aşa uşor”, gândi Avram.
Ajuns în faţa porţii lui şi văzând că fereştile sunt deschise şi la el şi la vecini strigă:
- No, sara bună, Milule. Dimineaţă oi veni io la tine.
Apoi intră în casă. Cum dormi, cum nu dormi nu ştie nimeni. A doua zi de dimineaţă îl trezi mamă-sa cu vestea îngrozitoare.
- Hai iute, Avrame, că l-or tăiat pe Miluţ! Hai, Avrame, că Miluţ o murit!
Din clipa aia Avram n-a mai vorbit. Nu l-or mai dus nici cătană. S-or făcut cercetări da’ n-aveau pricina. Avram a fost pe rând şi martor şi suspect, doar că el nu vorbea nimic. Auzea. Vedea. Dar nu vorbea. Şi părea că nu pricepe ce i se spune. Asta doi ani de zile. Până în duminica Rusaliilor. Pe când ieşeau de la biserică, Leana, drăguţa lui Miluţ, s-o dus la el şi fără ură, fără să strige, fără să se tânguie i-o spus:
- Tu l-ai tăiat, Avrame. Io ştiu.
- Să mă mănânce pământu’ dacă io l-am tăiat, o şoptit Avram.
Nimeni n-apucă să se mire de lucrul acesta, că imediat se întâmplă grozăvia. Pământul, de fapt piatra, că la munte e piatră, se înmuie sub picioarele lui şi se făcu precum nisipurile alea mişcătoare şi-l înghiţi pe Avram.
Degeaba au sărit toţi cu lopeţi şi târnăcoape, nu-l putură scoate. Nici măcar după două zile când tată-său a vrut să-i pună cruce la cap n-or putut-o împlânta. Au înţepenit-o cu pietre.
Dar l-au îngropat creştineşte totuşi. De crăciun. Mamă-sa mergea zilnic şi mătura zăpada de pe „mormânt”. În dimineaţa Ajunului dădu de degetele lui ieşind din pământ. Îl scoaseră întreg de parca atunci s-ar fi întâmplat toată nebunia şi-l înmormântară lângă Miluţ. Poate s-or întâlni şi s-or ierta, aşa ca fraţii.


Alba Iulia 09.10.2013

Niciun comentariu: