vineri, 17 octombrie 2014

Ochii - 6. Muntele



          Pipăia cu grijă piatra înainte de a-şi lăsa greutatea pe mână sau pe picior respectând mereu principiul celor trei puncte de sprijin: mâinile şi un picior sau picioarele şi o mână. Din când în când înfigea în câte o crăpătură din stâncă un piton şi se asigura pentru odihnă. Simţea soarele apunând în spate dar nu se putea întoarce să privească, să se bucure. Nu-i permitea echipamentul. Simţea doar apusul acela interminabil. De ce apus? Pentru că nu exista nici urmă din umezeala inerentă dimineţilor la munte. Aşa că singura explicaţie era un apus. Dar de când dura? De când începuse escalada acesta şi de ce? Cum de era singur? Nu-şi aducea aminte cum şi pentru ce era acolo. Un singur lucru ştia că trebuia să urce… De ce? Pentru ce? Cât? Asta nu ştia. Nu avea nici un fel de amintire. Nimic. Parcă s-ar fi întrupat direct pe zidul acela de piatră. A gândit „născut”, dar pentru asta era nevoie de o mamă, cel puţin însă nu vedea nimic viu în jurul lui. Nici măcar o furnică.
          Îşi continua ascensiunea cu cadenţa unui ceasornic: mână, picior, picior, mână, mână, picior… şi din când în când odihnă. Nu că ar avea nevoie, ci mai mult din obişnuinţă. Era învăţat să-şi drămuiască forţele, mai ales pe munte. Aici nu ştii niciodată când se schimbă situaţia, aşa că trebuie să fii pregătit. Peretele de stâncă avea o configuraţie ciudată care nu-i permitea să privească decât în sus şi în jos. De fapt nici într-acolo nu putea vedea mai departe de 30-40 de metri. În laterale era şi mai rău, 4-5 metri. Spre înapoi nu putea deloc, nici măcar când era asigurat pentru odihnă. Deci nu prea avea de ales.
          Dădu peste un cuib. O rupere de monotonie. După penele rămase acolo era al unei brumăriţe de stâncă. Şi urmă declicul. Amintiri. Parcă aceste cuvinte: BRUMĂRIŢĂ DE STÂNCĂ, ar fi fost un cod secret ce trebuia să-i deblocheze mintea. Amintiri. Vagi şi puţine, dar amintiri. O absolvire… Liceu sau facultate?... Armata sau, cum i se spunea, Serviciul militar obligatoriu… Aaa… absolvirea era Liceul, facultatea o făcuse mult mai târziu, şi tardiv… Apoi cineva, Dumnezeu, sau Allah, sau Iehova, sau mama natură, sau tata destin hotărâse că trebuie să-i dea totul şi îi dădu nişte ochi verzi tiviţi cu căprui şi un păr castaniu ce-i răvăşea simţurile şi îi spuse: Iubire. Apoi… acelaşi cineva hotărî că ajunge. Acelaşi cineva hotărâse că ce-i prea mult strică şi îi luă motivul de a trăi, de a continua, de a şti, de a putea, de a vrea… Îi luă totul. Căzuse şi decăzuse. Nici măcar fiinţă umană nu se mai considera. Dar nimic nu se opreşte atunci când vrem noi, aşa că cel care luase hotărârile de până atunci se răzgândi şi îi dădu din nou totul  sub forma unor ochi verzi, de data asta doar verzi, dar de un verde important şi impozant, şi un păr blond. Ciudat era că îl răvăşeau la fel de mult. În alt mod, dar la fel de mult şi la fel de plăcut. Şi din nou acel cineva îi spusese, de parcă mai era nevoie, e Iubire. Viaţa lui nu mai era liniară. Nu-şi mai dorea liniaritate. Nu că ar fi fost rea, dar pur şi simplu nu mai voia.
          Apoi dintr-o dată aici. Se mira cum de acceptase o ascensiune fără coardă de siguranţă. Mai făcuse căţărări la viaţa lui, mai ales în tinereţe, dar niciodată nu acceptase să urce fără asigurare… şi nu era vorba de asigurare medicală. Nu-i displăceau valurile de adrenalină ce-l inundau din când în când. Şi apoi căţărarea asta semăna tare cu viaţa. Cine îţi dă asigurări în viaţă? Ai puncte de sprijin sau puncte de popas: iubiri, copii, prieteni. Ai surplombe sau praguri dificile: boli, decizii grele, pierderi… Te prinzi bine de punctele de sprijin şi le treci. Ai trasee, mai dificile sau mai facile. Toată treaba e să nu te caţeri pe oameni. Iar el nu se căţărase, dimpotrivă, ajutase pe alţii să urce.
          Ascensiunea dura deja de ceva vreme când îl lovi din nou senzaţia aceea cruntă că e privit. Simţea, fizic, privirea împlântată în spate ca şi cum ar fi fost raze de soare focalizate printr-o lupă puternică. Ştia că e imposibil şi totuşi nevoia de a se răsuci era atât de mare încât îl durea. Doar că nu putea să o facă. De unde acea senzaţie? Îi veni să urle  şi chiar o făcu. În momentul când ecoul se stinse se linişti totul, doar că de data asta avu nevoie de mai mult timp să-şi revină. Aproape că îl apucase plânsul. Aproape că ar fi vrut să-şi descleşteze mâinile de pe stâncă şi să cadă… Îl duruse aproape ca atunci… când pierduse… Doar că acum nu pierduse decât parte din identitatea lui. Sau mai exact nu-şi amintea parte din ce sau cine era.
          Şi din nou ascensiune. Din nou ca în viaţă, cu paşi mici, cu intenţia de a diminua riscurile, cu nevoia de siguranţa atunci când nu o ai, cu repere şi puncte de sprijin, cu ocoliri şi forţări. Ascensiune interminabilă. Grea prin faptul că nu-şi putea aminti motivaţia. În afara faptului că nu avea altă soluţie. Ar fi fost mai dificil să coboare. Poate chiar imposibil. Cel mai tare îl deranja că nu putea sa admire peisajul. Asta îl încrâncena. Tot ca în viaţă. Avea obiceiul să reducă viteza şi să admire peisajul, oamenii, cerul. Acum ar fi avut o poziţie numai bună şi nu putea profita de ea. Asta îl supăra chiar mai mult decât amintirile sporadice. Îşi amintea vreo doi prieteni şi câţiva amici, dar atât de vag încât abia le distingea siluetele, de nume nici nu putea fi vorba. De ELE îşi aducea cel mai mult aminte. Şi numele, şi culoarea ochilor sau a buzelor, şi parul, chiar şi mirosul sau gustul îi stăruia în minte, dar nu-şi aducea aminte întâmplări. Şi asta durea şi-l dezorienta.
          Oboseală îşi făcu simţită prezenţa brusc. Fără „preludiu”. Fără nici un semn. Şi cât de brusc a apărut pe atât de cruntă era. O oboseală aşa de tot şi toate. Ca o saturaţie. Ca o saţietate împinsă spre extrem. Îi tremura tot trupul. Fiecare muşchi îi vibra. Fiecare tendon îl chinuia cu existenţa lui dureroasă. Parcă şi sângele se răzvrătea împotriva lui inundându-i creierul. Avea senzaţia că acum-acum îi va exploda capul. Privi în sus şi văzu Marginea la câţiva metri de el. N-ar fi zis că mai ajunge, dar cu un efort aproape supraomenesc îşi împinse trupul peste durere şi oboseală, deşi fiecare mişcare smulgea parcă bucăţi de carne din el. Şi reuşi imposibilul. Ajunse în vârf. Acum se putea bucura de… Din nou sentimentul acela că e privit se împlântă în zona lui cervicală de parcă nu i-ar fi ajuns cealaltă durere. Atât de acut simţea privirea aceea, atât de fizic încât aproape că îngenunche de durere. Dar nu, nu avea voie să cedeze. Acum se putea întoarce. Putea privi înapoi. Doar gândul acesta şi putu să adune suficientă putere să o facă. Şi văzu… Doamne!!! OCHII!!! Ochii aceia… Indescriptibil de perfecţi. Incomensurabili. Deasupra oricărui epitet laudativ. Deasupra oricăror cuvinte şi chiar deasupra oricăror gânduri. Mai presus de înţelegere… Cât calm şi răzvrătire turnau în sufletul lui în acelaşi timp. Câtă voinţă şi renunţare îi sugerau. Cât… Apoi ÎNTUNERICUL… NIMICUL…
***
          Pipăia cu grijă piatra înainte de a-şi lăsa greutatea pe mână sau pe picior respectând mereu principiul celor trei puncte de sprijin: mâinile şi un picior sau picioarele şi o mână. Din când în când înfigea în câte o crăpătură din stâncă un piton…

         Alba Iulia – septembrie-octombrie 2014

Niciun comentariu: